This recipe is inspired by Gado-gado, a colorful and crunchy Indonesian salad, made with a wide array of raw and cooked vegetables (and sometimes noodles). The dressing is usually peanut-based, but we used cashews. Feel free to try another tender nut such as pistachios or pecans instead.
Ingrediƫnten:
- 4 paarse artisjokken
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 3 wortelen
- 12 cherrytomaatjes
- 100g gerookt buikspek
- 1/2 kopje witte wijn
- 1 kopje water
- 1 citroen
- olijfolie
- zout en peper
- 1 bouquet garni (3 takjes peterselie, 2 takjes tijm en een laurierblad)
Voorbereiding:
Stap 1
Was de artisjokken en draai ze.
Tip: Een artisjok draaien is een kooktechniek waarbij de artisjok een mooie ronde vorm krijgt. Verwijder de eerste paar bladeren en snijd het harde deel van de steel af. Maak de basis van de artisjok schoon met een klein schilmesje. Snijd de bloem in het midden door. Wrijf vervolgens in met een schijfje citroen om oxidatie te voorkomen. Bewaar de gedraaide artisjokken in een kom gevuld met water en citroensap.
Stap 2
Was en schil de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Hak de sjalotten en de knoflook fijn. Was de tomaten. Snijd het gerookte spek in kleine blokjes.
Stap 3
Doe een beetje olijfolie (om plakken te voorkomen) in een gietijzeren braadpan, bak het buikspek een paar minuten, voeg dan de sjalotten, knoflook en wortelen toe. Voeg de artisjokken toe, op hoog vuur, de tomaten en 2 schijfjes citroen. Giet de wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Voeg vervolgens het bouquet garni toe, breng op smaak met zout en peper en voeg een glas water toe.
Stap 4
Dek af en laat op laag vuur 1 uur sudderen, af en toe roeren.
Stap 5
Serveer warm of koud met een zelfgemaakte dressing of gewoon de saus van het gerecht.
Eet smakelijk!