Hun voortplanting en werkwijze
Vrouwtjes die in de herfst bevrucht zijn en voorbestemd zijn om koningin te worden, zijn de enigen die de winter overleven. Wanneer de lente aanbreekt, komen ze uit hun schuilplaats en bouwen ze een klein nest, meestal in een hoge boom om eieren te leggen en zo opnieuw een kolonie te vormen.
Dit nest, bestaande uit cellen van cellulosepapier omgeven door een quasi-bolvormig omhulsel, groeit vervolgens uit tot 1 m hoog en 80 cm breed, en ziet de geboorte van 13 000 individuen van april tot december!
In oktober leven er tot 2000 insecten, waaronder minstens 550 geseksualiseerde vrouwtjes: zij zijn het die het volgende jaar andere gebieden zullen koloniseren (tot 60 km verderop). Tenminste degenen die de machtsstrijd overleven.
Hoe onderscheid je een Aziatische hornaar van een “gewone” hoornaar?
De Aziatische hoornaar is ongeveer 3 cm en 3,5 cm voor de koninginnen: hij is dus kleiner dan onze Europese hoornaar. Deze laatste kan ook worden onderscheiden door zijn met rood, zwart en geel gekleurde lichaam; zijn achterlijf is geel gestreept met zwart. De Aziatische hoornaar is te herkennen aan zijn gele poten, donkere vleugels, zwarte borststuk, donkere kleur en donker achterlijf omgeven door een geeloranje ring met een zwarte driehoek.
Het nest van de gewone hoornaar is kleiner dan dat van de Aziatische hoornaar, altijd naar beneden open (het invlieggat van de Aziatische hoornaar zit aan de zijkant), en wordt gebouwd in een holle boomstam of onder een afdak, soms in de grond, maar nooit bovenop hoge bomen.
Wat zijn de risico’s?
De belangrijkste problemen bij de verspreiding van deze soort zijn het gevaar voor de mens en de herhaalde aanvallen op bepaalde vliegende insecten, met name gedomesticeerde bijen:
Voor de mens is het belangrijk op te merken dat de geelpootbuizerd veel agressiever is dan zijn Europese neef: als men een actief nest nadert, vrijwillig of zonder zijn aanwezigheid te vermoeden, valt hij aan. Zijn angel kan tot 6 mm lang zijn en is sterk genoeg om tuinhandschoenen te doorboren. Bovendien steekt hij gewillig meerdere keren achter elkaar! De steek is zeer pijnlijk en het gif is neurotoxisch en cardiotoxisch. In geval van een aanval is het sterk aan te raden zeer snel een arts of apotheker te raadplegen, liefst samen met iemand. In geval van allergie kan een slecht geplaatste steek (keel, hoofd…) snel angio-oedeem veroorzaken, en levensbedreigend zijn.
Wat bijen betreft: om zijn larven te voeden, zweeft de horzel bij de ingang van een bijenkorf, valt een bij aan, slaat hem op de grond, ontleedt hem met een slag van de onderkaak achter de kop, en houdt alleen de borstkas over, waar hij een korrel van maakt die hij vervolgens naar zijn nest terugbrengt. Er zijn steeds meer van dit soort aanvallen, die desastreuze gevolgen kunnen hebben: de bijen raken in stress en verlaten hun nest niet meer.
Leuk weetje
Sommige bijen hebben een verbazingwekkende verdedigingsstrategie ontwikkeld: wanneer de horzel nadert, vliegt een groot aantal van hen eromheen, waarbij hun vleugels de lucht verhitten tot 45Ā°C, wat de dood van de ongewenste bij veroorzaakt door hyperthermie (bijen zijn bestand tegen hogere temperaturen) vleugels verwarmen de lucht tot 45 Ā° C, wat de dood van de ongewenste door hyperthermie veroorzaakt (bijen zijn bestand tegen hogere temperaturen).
Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen tegen de Aziatische hoornaar?
Volg deze tips om dit risico te vermijden:
- Dep het gebladerte met een bezem met lange steel voordat u een haag knipt of langs de randen van perken maait.
- Controleer regelmatig de bovenkant van de ingang van uw buitenverblijven, zonder lawaai of trillingen.
- Controleer voordat je op een dak klimt of er geen hoornaars op de loer liggen bij de ingang van een ventilatieopening of holte onder een dakpan.
- Voordat u buiten een deksel of ander accessoire optilt (en zelfs uw laarzen weer aantrekt als u ze een paar weken in uw schuilplaats hebt laten staan!), moet je controleren of er een hoornaar naar binnen of naar buiten kan (een klein gaatje is al voldoende om binnen te komen), en aarzel niet om het voorwerp te schudden of aan te tikken om zeker te zijn.
- Als de Aziatische hoornaar hun nest in je huis hebben gebouwd, omdat het bijzonder gevaarlijk en moeilijk bereikbaar is, raden we je aan professionals in te schakelen om het te vernietigen.