Citrusbomen groeien allemaal op dezelfde manier. Citroen, mandarijn, clementine, sinaasappel of vele andere… ze houden allemaal van de zon en de hitte. Ze komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië: India, Indonesië, China, Maleisië… Elke citrusvrucht zit vol voordelen voor de mens. Aarzel niet om er veel van te consumeren in de winter.
Feit: Citrusvruchten zijn zeer goed voor de gezondheid, ze zijn rijk aan antioxidanten, leveren magnesium en calcium om veroudering tegen te gaan en uw botten te versterken. Ze voorkomen verkoudheid en vermoeidheid, en grapefruit verlaagt het cholesterolgehalte.
PLANTEN
Neem voor het planten in potten een redelijke maat, niet te groot anders heb je meer bladeren dan vruchten. Gebruik hydrokorrels voor een goede drainage. Gebruik een speciale citruspotgrond voor een kwaliteitspotgrond.
Geplant in de herfst zullen de citrusvruchten sterker worden en in de grond wortelen. Geplant in het voorjaar, zal de vegetatie onmiddellijk zijn.
VERZORGING
Geef uw boom in de zomer vaak water: om de twee of drie dagen. Verminder de frequentie in de winter. Geef uw boom regelmatig citrusmest.
Snoei citrusbomen om de twee jaar zeer licht. Verpot uw boom ongeveer om de vier jaar.
Als het vriest, zet uw pot dan in een ruimte met weinig warmte, maar wel in de zon. Als de ruimte wordt verwarmd en de lucht te droog is, zal uw citrusboom daaronder lijden. Haal in het voorjaar uw citrusvruchten naar buiten zonder ze aan direct zonlicht bloot te stellen. Bereid het geleidelijk voor op de zomer.
Wees voorzichtig, citrusvruchten zijn zeer gevoelig voor ziekten! Veel voorkomende tekenen van ziekte zijn scheuren in de bladeren, die geel worden en afvallen. Deze ziekten zijn vaak te wijten aan een te droge lucht wanneer de bomen binnen staan, pas op!
OOGST
Pluk uw fruit als het rijp is en als u het nodig heeft. Anders verzwakt u uw citrusvruchten.
De meeste citroenen worden in de winter en de lente geoogst, sommige het hele jaar door. Clementines worden geoogst in november en december; sinaasappels worden de hele winter geoogst; bergamotten en mandarijnen in januari en februari.
Als u ze niet meteen nodig hebt, laat de citroen dan aan de tak zitten, want dan is hij langer houdbaar. Op een droge, luchtige plaats is hij tot twee weken houdbaar; soms zelfs tot een maand in de koelkast.