Rozen zijn een van de meest gekweekte bloemen ter wereld. Zeer gewaardeerd om zijn geur en zijn karakteristieke vorm, is de roos te vinden in vele tuinen. Er bestaan duizenden verschillende soorten.
Sinds de oudheid hebben dichters en schilders het geassocieerd met verschillende symbolen en het brede scala aan kleuren afgebeeld.
Feit: Bloemblaadjes van alle rozen zijn eetbaar. Afhankelijk van hun variĆ«teit kunnen ze smaak en kleur toevoegen aan uw gerechten.Ā
PLANTENĀ
- Voor een goede groei heeft je rozenstruik minstens 4 tot 5 uur zon per dag nodig. De ideale belichting is Zuid-Oost of Zuid-West. Kies een bemeste grond voor het planten van de rozenstruik.
- Voor het planten de wortelpunten verversen. Zodra uw struik in de grond staat, 3 weken lang overvloedig water geven.
- Plant uw roos tussen half oktober en half mei. *De periode varieert naargelang de variƫteit en de geografische zone van de aanplant.
VERZORGINGĀ
- Het onderhoud van rozen is eenvoudig maar noodzakelijk om ze te laten bloeien.
- Over het algemeen wordt er in het voorjaar gesnoeid, zodra de vorst voorbij is. Om dit te doen, snoeit u de takken op ongeveer 1 cm boven de derde knop.
- Geef tijdens de bloei een of twee keer per week water. Vermijd het bevochtigen van het gebladerte om het risico op ziekten te beperken.
- Ten slotte zal een dosis vloeibare rozenmeststof na elke bloei de plant voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft.
- Rozenroest, echte meeldauw zijn de meest voorkomende ziekten, hoewel ze afhankelijk zijn van de variĆ«teit. Snijd en verbrand de bladeren die door deze oranje vlekken zijn aangetast.Ā
PLUKKENĀ
- Het is niet verboden om een deel van de bloemen van je struik te nemen om een boeket te maken of om originele recepten te bereiden, integendeel. Zorg er echter voor dat u het gedeeltelijk en geleidelijk doet.
- Aan het einde van de herfst is het mogelijk om volwassen rozenbottels te oogsten. Dit zijn de kleine bessen die door de rozenstruiken worden geproduceerd wanneer ze verwelkt zijn. Je kunt ze dan openen om de zaden te oogsten.Ā