Een weelderige tuin, bedekt met bloemen en een overvloedige oogst is een droom die voor alle tuiniers bereikbaar is. In juni volgen in de moestuin en de siertuin beplanting en onderhoud elkaar op met het oog op de biodiversiteit. Vriendelijke planten, behandelingen en hulpmiddelen helpen om het nodige evenwicht te vinden en met succes een tuin te verkrijgen die in de zomer door iedereen zal worden bewonderd!
Wat te doen in je moestuin in juni?
Juni is een cruciale periode in de tuin: laatste aanplantingen, zaaien, verplanten, uitdunnen, aanaarden, onderhoud, mulchen… De tuinier heeft veel werk te doen!
Voer de laatste aanplantingen uit
Begin juni kan je de bonen planten en de laatste beplanting in de tuin doen. Later zou het te lang duren voordat de planten goede groenten produceren en het is beter te profiteren van dit gunstige moment waarop de groei op zijn hoogtepunt is vĆ³Ć³r de zomerhitte.
Het is dus het juiste moment om planten te planten die in potten zijn gekocht of in de voorgaande maanden zijn geplant en die in de grond zullen worden overgeplant. Tomaten, courgettes, meloenen, aubergines, paprika’s en watermeloenen kunnen worden geplant zonder angst voor vorst.
Uitdunnen van zaailingen
Planten die in mei in de volle grond zijn gezaaid, zoals sla, prei, wortelen of bonen, moeten worden uitgedund. Verwijder de zwakste zaailingen om voldoende afstand te houden zodat de overgebleven zaailingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Wat groenten aanaarden
Het ophopen betreft aardappelen, bonen en erwten.Ā Maak een hoopje aarde aan de voeten van de betrokken planten om de basis van hun stengels te begraven. Erwten en bonen zullen beter wortelen, terwijl aardappelen meer knollen zullen vormen die, in de schaduw van deze hoop aarde, niet groen worden.
Snoeien om de fruitproductie te activeren
Sommige groenten moeten worden gesnoeid om sneller vruchten te produceren.
- Bij tomaten verwijdert u de uitlopers (stengels die in de bladoksels groeien) door ze bij gewone tomatenplanten tussen duim en wijsvinger in te knijpen. Deze techniek verdeelt de tuinierswereld omdat het een ingang zou bieden voor veel ziekten, dus sommige tuiniers zien af van snoeien.
- Snoei courgettes, komkommers, meloenen, watermeloenen wanneer de planten 4 echte bladeren hebben.
- Vruchtenplanten vermenigvuldigen zich op natuurlijke wijze door nieuwe zaailingen te produceren aan het einde van een kruipende stengel. Deze zaailingen, “stolonen” genoemd, moeten worden losgemaakt van de moederplant door eenvoudigweg de stengel die hen verbindt af te snijden, zodat de plant niet uitgeput raakt en zich kan vermenigvuldigen.
Mulch om de bodem te beschermen
Strooi een dikke laag organische mulch (minstens 5 cm) aan de voet van de planten. Het beperkt de concurrentie van onkruid, houdt de grond fris en bespaart water.
De moestuin goed water geven in de zomer
- Groenten hebben regelmatig water nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Geef bij voorkeur water na zonsondergang, zodat de grond meer dan 2 cm diep wordt bevochtigd.
- Geef direct water aan de voet van de planten. Installeer voor een grote moestuin een automatisch bewateringssysteem dat is aangesloten op een timer.
- Vermijd het besproeien van het gebladerte om de verspreiding van ziekten te beperken.
Wat te planten voor een prachtige tuin met bloemen de hele zomer lang?
De geheimen van een tuin die de hele zomer bloeit
Ze zullen zorgeloos groeien en veel minder onderhoud vergen!
- Plant langbloeiende planten zoals gaurs, dahlia, lantana of petunia, om de hele zomer van het spektakel te genieten.
- Meng vaste planten en eenjarigen, zodat u het decor kunt aanpassen aan het seizoen.
- Vermijd het naast elkaar planten van planten die gevoelig zijn voor dezelfde ziekten, bijvoorbeeld stokrozen en rozen. Ze zijn allebei gevoelig voor roest.Ā
Maak de juiste associaties
Er zijn planten die elkaar beschermen, bijvoorbeeld sierknoflook beschermt de roos tegen cryptogame ziekten, maar goede associaties maken bestaat ook uit het vermijden van smaakfouten!
- Plaats de hoogste planten op de achtergrond van het decor, met inachtneming van een kleurcode.
- Blijf bij 2 of 3 dicht bij elkaar liggende kleuren om het oog niet te shockeren. Speel anders met contrasten, maar altijd met maximaal twee of drie tinten.
- Denk aan de texturen van het gebladerte. Speel met zilver en wit om het geheel te binden.Ā
Hoe maak je een bloempot?
In de tuin, op het terras of op het balkon versterkt een bloempot het decor.
- Kies een pot met gaten in de bodem, van voldoende grootte voor de toekomstige ontwikkeling van de planten, ze mogen niet krap zijn.
- De planten moeten dezelfde behoeften hebben wat betreft blootstelling, aard van het substraat en bewatering.
- Denk aan de harmonie van kleuren, hoogtes en texturen.
Hoe bereid je je tuin voor om de zomer te overleven?
In de zomer wordt de tuin blootgesteld aan hitte en droogteā¦ Er is vaak een tijd dat je weg bent en waakzaamheid is geboden om het er het hele seizoen goed uit te laten zien.
Bereid uw tuin voor op droogte
- Het gazon hoger maaien (10 cm) om het koel te houden.
- Installeer automatische bewatering op een timer die ’s avonds na zonsondergang wordt geactiveerd voor zowel de sierplanten als de moestuin of het gazon. Er bestaan kits voor het balkon.
- Installeer een dikke mulch om de groei van onkruid te beperken en de grond fris te houden.
Onderhoud voor vertrek op vakantie
Als je op vakantie gaat, moet je zich nauwgezet voorbereiden om de gevolgen van de droogte te beperken.
- Maak de grond schoon om concurrentie van onkruid te voorkomen.
- Schoffel de oppervlakte en mulch.
- Snoei alle dode of zieke delen (vergeet niet de messen van de snoeischaar tussen elke plant te desinfecteren).
- Laat geen zieke bladeren op de grond liggen om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Gooi alles weg bij de afvalverwerker.
- Snoei vaste planten en eenjarigen terug.
- Controleer automatische bewateringssystemen.
- Plaats omgekeerde waterflessen bij korte vakanties.
- Zet alle potplanten in de schaduw.
- In de moestuin en boomgaard alle vruchten en groenten oogsten die klaar zijn voor de oogst.
In de zomer kan de tuin snel aan droogte lijden en worden aangetast door ziekten of plagen als je niet vanaf juni eenvoudige preventieve maatregelen neemt. De biodiversiteit bevorderen om het evenwicht te herstellen, correct water geven, ziekten voorkomen zijn allemaal acties waardoor je tuin de hele zomer lang mooi en gezond blijft.